Hääkutsuetiketti

Joskus kutsutekstin kasaaminen aiheuttaa päänvaivaa, ohessa muutama vinkki, joilla laadit hyvät etiketin mukaiset tekstit.


HÄÄKUTSU


Kaikessa yksinkertaisuudessaan hääkutsusta tulee käydä ilmi kutsuja sekä mihin kutsutaan ja milloin. 
Kutsussa on hyvä viestittää myös viimeinen ilmoittautumispäivä sekä yhteystiedot. Mikäli kutsu halutaan pitää yksinkertaisena, liitetään mukaan usein erillinen hääinfo, jossa on kaikki hääpäivään liittyvät vieraiden kannalta tärkeät yksityiskohdat. Kutsujina voivat olla hääpari itse, mutta mikäli hääparin vanhemmat maksavat häät, on kutsujiksi hyvä ilmoittaa vanhemmat.

Ei kannata myöskään unohtaa hääkutsun yleisilmettä, joka parhaimmillaan kertoo vastaanottajalle, millaiset juhlat ovat kyseessä. Hääkutsu voi olla yksinkertaisen elegantti, rento ja  leikkisä, humoristinen, romanttinen tai muulla tavoin häiden teemaan rakennettu, hääparin näköinen kortti. 

HÄÄINFO JA MUUT LIITTEET


Muu häihin liittyvä lisätieto kerätään usein erilliseen hääinfoon. Hääinfossa kerrotaan perinteisesti siirtymisistä vihki- ja juhlapaikalle, tarkemmat osoitetiedot, yhteystiedot, majoitusvaihtoehdot, lisätiedot ilmoittaumisesta, lahjatoiveista, pukukoodista sekä muista ohjeista hääpäivään liittyen. Joskus tarpeen saattaa olla myös konkreettinen kartta ajo-ohjeineen.
LAHJATOIVEET


Lahjatoiveiden ilmoittamista kutsussa ei perinteisesti pidetä kovin suotavana. Nykyään lahjatoiveiden tai lahjalistan laatiminen on kuitenkin suosittua, jotta vältytään päällekkäisiltä tai tarpeettomilta lahjoilta. Tavallisesti lahjalista ilmoitetaan internetsivustolla, josta vieraat voivat varata hääparin valitsemia lahjoja. Usein lahjojen sijaan toivotaan rahalahjaa esimerkiksi häämatkaa varten. On kuitenkin hyvä laatia myös pieni lahjalista niitä varten, jotka eivät pidä rahalahjaa sopivana. Lahjalistan voi antaa esimerkiksi kaasolle, jolta vieraat voivat tiedustella lahjatoiveita.


RSVP


Ilmoittautuminen merkitään usein kirjaimilla RSVP eli ranskaksi "repondez s'il vous plait". Vaihtoehtoisesti voi käyttää suomenkielistä lyhennettä V.P, eli "Vastausta pyydetään". Perinteisesti kutsuun on liitetty erillinen vastauskortti. Nykyään kortti kuitenkin usein korvataan sähköpostitse tai puhelimitse ilmoittautumisella. Jos ilmoittautumistapana on sähköposti, on hyvä laittaa vaihtoehdoksi myös puhelinnumero. Vastausta kutsuun kannattaa pyytää n. 2-4 viikkoa ennen hääpäivää, jolloin aikaa jää vielä istumajärjestyksen, pöytäkartan ja lopullisen vierasmäärän ilmoittamiseen pitopalvelulle. Tavallisesti ilmoittautumisen ohessa esitetään pyyntö mainita myös mahdollisista ruoka-aineallergioista tai erityisruokavalioista.


PUKUKOODI

Tavallisesti jo kutsun tyyli paljastaa tulevan juhlan tunnelman ja antaa vinkin vastaanottajalle pukeutumisesta. Etiketin mukaisesti pukukoodi merkitään vasempaan alakulmaan tai keskitetysti.


KUTSUTTAVAT


Olisi suotavaa, että vieraslista koostuu hääparin toiveiden mukaan. Etiketin mukaan on suotavaa kutsua avio- tai avoliitossa asuvien puolisot, kuoreen merkitään ensin naisen nimi. Jos kutsuttu ei ole parisuhteessa, voidaan lähettää avec-kutsu, jolloin seuralaisen saa valita itse. Mikäli haluatte pitää lapsettomat häät, kannattaa tämä ilmaista mahdollisimman hyvin.

 KUTSUJEN LÄHETTÄMINEN


Hääkutsut on hyvä lähettää vähintään 6–8 viikkoa ennen häitä. Joskus voidaan lähettää myös erillinen Save the Date -kutsu, jossa ilmoitetaan jo hyvissä ajoin tulossa olevasta juhlasta. Save the Date, suomeksi "Varaa päivä" -kortti voidaan lähettää esimerkiksi puoli vuotta ennen hääpäivää. Erityisen suotavaa kortin lähettäminen on silloin, kun vieraita saapuu pitkänkin matkan päästä tai häät sijoittuvat suosittuun loma-aikaan tai muuhun juhlasesonkiin. Save the Date -kutsua seuraa aina virallinen kutsu.


3 kommenttia:

 1. Moi! mistä olet löytänyt tuon hienon maailmankartta kutsun? Meillä puuttuu vielä kutsut, ja tuo sopisi meille täydellisesti kutsuksi!

  Hanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kutsun olen suunnitellut asiakkaalleni. Toki vastaavan tilaaminen onnistuu, laita sähköpostia: info @ makeadesign.fi ja tutustu suunnittelemiini kutsuihin paremmin täällä: http://makeadesign.fi/haakutsut/

   Poista
 2. Noissa Save the date -korteissa on usein maininta "Invitation to follow" tai vastaava. Miten tämä ilmaistaisiin suomeksi? :)

  VastaaPoista